Hoes spreekt bij herdenking Zwarte Vrijdag

 

vogel

(Foto: Wikipedia/Regionaal Historisch Centrum Limburg)

 

MAASTRICHT – Op het Schildersplein in de Maastrichtse wijk Sint Maartenspoort wordt op maandag 18 augustus stilgestaan bij Zwarte Vrijdag, het zware bombardement door de geallieerden, waarbij op 18 augustus 1944, vlak voor de bevrijding, 129 doden vielen en meer dan honderd mensen zwaargewond raakten. Ook honderden woningen werden vernield.

De herdenkingsceremonie – precies 70 jaar na het verschrikkelijke incident – vindt plaats bij de Opvliegende Vogel, het bronzen oorlogsmonument van Jean Sondeijker. Burgemeester Onno Hoes zal namens de Maastrichtse bevolking voorgaan in de herdenking.
Op vrijdag 18 augustus 1944 voerde de Amerikaanse 8ste luchtmacht, met in totaal 288 bommenwerpers, tactische bombardementen uit op diverse bruggen over de Maas in Nederland en België. Door de objecten te vernielen konden de Duitse bezetters hiervan geen gebruik meer maken om zich terug te trekken of versterkingen richting het front aanvoeren.

In Nederland was de spoorbrug in Maastricht het doel. Het bombardement werd uitgevoerd door twee formaties van dertien B-17 bommenwerpers.

Even na zes uur die avond verschenen de vliegtuigen onverwacht boven Maastricht. Iedere bommenwerpers had zes bommen van 1000 pond aan boord, in totaal dus 156 stuks. Het eigenlijke doelwit, de spoorbrug, werd nauwelijks getroffen, maar de omgeving des te meer. De bommen kwamen terecht op de westelijke en oostelijke Maasoever.

Getroffen werden onder meer de direct naast de spoorbrug liggende wijk Amélie (in de volksmond Krèjjedörrep geheten), enkele boten op de Maas, de wijk Rood Dorp (tegenwoordig Sint Maartenspoort) en een aantal bedrijven alsmede het rangeerterrein van de NS. 18 augustus 1944 staat in Maastricht bekend als Zwarte Vrijdag. Foto: het oorlogsmonument van Jean Sondeijker op het Schilderplein. Bron Wikipedia

REGIO | 06 augustus 2014 | Door Maarten van Laarhoven , Dichtbijredacteur

http://www.dichtbij.nl/maastricht/regio/artikel/3644356/hoes-spreekt-bij-herdenking-zwarte-vrijdag-.aspx

 

Dit bericht is geplaatst in Geschiedenis Sint Maartenspoort. Bookmark de permalink.